אכילה בזמן תוספת שבת לפני קידוש / תפילת מנחה לאחר קבלת שבת

שאלה:

שלום הרב,
האם אישה שלא הולכת לבית כנסת יכולה לשתות ולאכול או לטעום סלטים למשל בין הזמן שהיא הדליקה נרות וקיבלה שבת ועד הקידוש?
ועוד שאלה, האם מותר להתפלל מנחה אחרי שקיבלתי שבת? האם זה משפיע על התוספת שבת?
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה

ברגע שאשה קיבלה שבת, אסור לה לאכול ולשתות עד לקידוש. כך מבואר בשו"ע סי' רעא סעיף ד ובמשנה ברורה שם ס"ק ו שאין הבדל בין איש לאשה בענין זה.

לא ניתן כלל להתפלל מנחה לאחר שקיבלה שבת, שכן מנחה של שבת לא מתאימה עכשיו – אין חיוב כזה היום, ומנחה של חול לא אומרים אחרי כניסת השבת, אלא יש להתפלל ערבית פעמיים. יתר על כן כתב המשנה ברורה סי’ רסג ס”ק מג, שאם אשה רואה שהזמן מתאחר ורוצה להדליק בזמן, כך ראוי לעשות לכתחילה, שלא לעכב את ההדלקה, אלא תדליק מיד ותתפלל אחר כך ערבית פעמיים. לכן יש לעשות כל מאמץ שזה לא יקרה.

ברכה והצלחה.