על כמה אחוזים ניתן להתחייב באחריות כאשר מתעסקים בהשקעה

שלום לכבוד הרבנים החשובים.
אני בעז"ה נכנס לעסק [חנות] עם שותף.
ההסכם הוא כך: הוא משקיע את כל הכסף וברווחים מתחלקים שמונים אחוז לו, עשרים אחוז לי.
לגבי מה יקרה אם נפסיד כסף, לא דברנו בצורה מפורשת.
האם יש איזה שהוא איסור או בעיה הלכתית בדבר, והאם יש צורך לעשות היתר עסקא?
בתודה מראש על התשובה,

תשובה:

ההסכם חייב להיות שאתה תהיה אחראי רק על 15% מההפסדים, כלומר על פחות מאשר חלקך ברווחים. אם הנכם המשקיע דורש שתהיה אחראי על כל הכסף או חלק יותר גדול עליכם לסכם שהאחריות תהיה בכפוף להיתר עיסקא. המשמעות בכך היא שבאופן עקרוני אתה לא חייב באחריות אלא על 15% אבל לא תהיה נאמן לטעון שהפסדת, אלא אם כן תוכיח בעדים שהפסדת שלא באשמתך. כך שברוב רובם של המקרים שלא יהיו לך עדים, תהיה אחראי על הכל.

מקורות:

עיין שו"ע יו"ד סי' קעז סעיף ב.