הלוואה בהיתר עיסקא עם רישום משכנתא, קניית נכס ומכירתו בחזרה

ברצוני לתת הלוואה לעיסקה, שאין למלווה עסק עם העיסקה. היינו גם במקום הפסד העיסקה.
וכנגדה הלווה משעבד נכס, [יתכן שאף מקנה אותו למלווה והמלווה יקנה בחזרה אחר תום ההלוואה].
האם אפשר למרות המישכון או ההקנאה שלא יהיה בעייה של ריבית?
האם אפשר למנוע שגם אם הלווה ישבע שהיה הפסד שלא תהפך ההלואה להלוואה בריבית.

תשובה:

שלום רב,

בהיתר עיסקא אין אפשרות לחייב את הלווה לשלם ריבית גם אם הוא מוכן להישבע שלא היו רווחים. אבל, יש אפשרות שהלווה לא יוכל להיפטר מהחזרת הקרן בשבועה, אלא אם יביא עדים שהפסיד. כך שבמקרה שהלווה נשבע על הפסד הוא ייפטר מהריבית אבל לא מהקרן.

אין מניעה לשעבד נכס, אבל יש צורך שיהיה ללווה העתק של היתר עיסקא חתום, כדי שהוא יוכל להוכיח שהשעבוד הוא בכפוף להיתר עיסקא. ועדיף שיהיה רשום בשטר ההלוואה שהשעבוד מתייחס אליו שהוא כפוף להיתר עיסקא.

יש דעות בפוסקים שאפשר לעשות בדרך קניית הנכס ולא יהיה איסור ריבית גם ללא היתר עיסקא. אם הלווה מוכר את הנכס למלווה בסכום של ההלוואה, והמלווה/הקונה מתחייב שאם המוכר יביא לו את הסכום הראשוני בתוספת ריבית כך החל משנה לאחר הקניה (ולא קודם לכן) יחזור וימכור לו את הנכס במחיר זה. אבל לא כל הפוסקים מסכימים שדרך זו מצילה מאיסור ריבית ולכן יש לכתוב בסוף השטר שאם עדיין יש איסור ריבית יחולו תנאי היתר עיסקא.

מקורות:

לעניין שבועה להיפטר מהרווחים עיין ט"ז וש"ך יו"ד סי' קסז.

לעניין שיהיה ללווה העתק של היתר עיסקא עיין בשו"ע יו"ד סי' קעז סעיף כד ובנו"כ. לעניין רישום משכנתא עיין בספר ברית יהודה פרק לה סעיף יב.

לעניין קניית נכס ומכירה חזרה עיין בספר ברית יהודה פרק כח סעיף ו וסעיף ח.