ראובן נתן לשמעון כסף של צדקה, האם שמעון יכול לקנות עם זה עליה לעצמו?

שלום רב

ראובן השאיר לשמעון סכום כסף שיתן לצדקה (ולא פירש) .האם יכולה לבוא לשמעון הנאה מכך כגון לקנות עליה לתורה ?

תודה וכל טוב

תשובה:

שלום רב.

לכאורה שמעון אינו יכול לקנות עם הכסף עליה לעצמו.

מקורות:

ראה בקצוה"ח סי' רעו סק"ב שהביא מחלוקת בין השל"ה לש"ך, האם טובת הנאה ניתן להעביר הלאה או לא. כלומר, אם האדם מת כשיש אצלו כספי צדקה, האם היורשים יכולים להחליט למי לתת את המדקה, או שמא עליהם להביא לעני הראשון שהם פוגשים. לדעת השל"ה טובת הנאה אינה עוברת ליורשים, והש"ך חולק, וסבור, כי בפועל טובת ההנאה היום נמצאת אצל מי שמחזיק את הכסף. הקצוה"ח שם האריך להסביר מדוע לדעתו צודק השל"ה, ולכן לכאורה לדבריהם, מאחר שהכספי צדקה הם בכלל של ראובן. אין לשמעון כל זכות להחליט לאיזה צקדה לתת.

אולם בסיום דבריו שם הקצוה"ח מצדד כי אם ראובן חי היום (שלא כמו במקרה של השל"ה שהאב נפטר), הרי ששמעון יכול להחליט למי לתת מכוחו של ראובן. אלא שנראה שאין זה ברור לו. עיי"ש.

מ"מ מסיבה אחרת לכאורה לא ניתן לקנות עם זה עליה לעצמו. מאחר שהכסף כבר שייך לצדקה, הרי אינו יכול להשתמש בכסף לצרכיו האישיים, שהרי עליה לתורה אמנם זה מצווה ולכן אם מראש הוא מחליט לקנות את העליה מכספי מעשר הוא יכול לעשות זאת. אבל סו, סוף זה קניה לעצמו מכסף של צדקה קיימת.