שיפוצים בדירה כאשר יש אשה חולנית, דיור חלופי

שלום לרבנים

המקרה הוא של שכן שגר בקומה העליונה ומתכנן לבנות על הגג, וככל הנראה גם לשפץ את הדירה עצמה.
בקומה מתחת מתגוררת אישה מבוגרת שסובלת מלחץ דם.
לבניה כזו מתלווה רעש שגם לאנשים רגילים קשה לסבול, בפרט אלה שמתגוררים מתחת, כ"ש אישה מבוגרת שסובלת מלח"ד.
מה ניתן לעשות במקרה שכזה?
האם יש הצדקה ובסיס כלשהו למנוע את הבניה?
האם השכן מחוייב לדאוג לה לדיור חלופי לתקופת הבניה? (א"כ , איך זה מתבצע מבחינה פרקטית?)
האם ניתן להגביל את העבודות לשעות מסוימות? (דבר שאינו מצוי מאחר והפועלים נשכרים על בסיס יומי)

תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אדם חולני בהחלט יכול לעכב בטענה שהרעש מזיק לו, אבל יש לשקול כל מקרה לגופו אם הרעש עלול להזיק, כמו כן, תלוי אם הייתה הסכמה מוקדמת לבנייה.

אם כל השכנים מרוויחים מבניה זו, שכולם מקבלים אפשרויות הרחבה או תשלומי איזון, ורובם מעוניינים בכך, יש מקום לחייב אותה לעבור לדירה חלופית בגודל דומה למשך תקופת הבנייה, על חשבון הדייר הבונה. אם לא, לא ניתן לחייב אותה, אבל יש אפשרות לשכנע אותה להסכים לכך לפנים משורת הדין או תמורת פיצוי כספי.

מקורות:

לעניין רעש מבואר ברמ"א חו"מ סי' קנו סעיף ב שחולה יכול לעכב. כמובן שאין להשוות רעש זמני לרעש תמידי, אבל גם רעש זמני יכול להזיק לאשה מבוגרת ותלוי בנסיבות.

לגבי דירה חלופית, מבואר ברמ"א חו"מ סי' שיב סעיף א שאם משכיר רוצה לבנות את הדירה המושכרת ומעוניין לתת לשוכר דירה חלופית מבקשים מהשוכר להסכים לפנים משורת הדין. במקרה שיש בכך טובת כלל השותפים מסתבר שאף ניתן לחייב להסכים להצעה זו. לא נראה שיש בעיה בריאותית משמעותית להעביר אשה מבוגרת לדירה אחרת.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לענ"ד אין על השכנה החולנית לעכב מהשכן מלבנות.
    ואען ואומר הנה ראשית כל צ"ל שלבנות בבניין המשותף פשוט שהדבר מותר שזה חלק מצורת השותפות שפעם זה בונה ופעם זה בונה ועוד שאין זה אלא רעש זמני ולא קבוע. דא"כ לא שביק ליה לכל שותף לממש את זכותו בשותפות שכל אימת שירצה לבנות, לא ימלט מזקן או חולה או יולדת וא"כ זה גובל בהזיק שנוצר לשותף לממש זכותו. וע"ז אמרינן על הניזק להרחיק את עצמו.
    ובהתייחס למ"ש שהביא הרב את דברי הרמ"א שהוא למעשה מקורו בתשובת הריב"ש, עי' במ"ש החזו"א (ב"ב, יג יא) בביאור דברי הריב"ש שכל דבר שהוא מעיקר תשמיש הדירה אין שכנו יכול למחות בו מלעשותו. וא"כ ה"ה בהרחבת דירה הוא כחלק בילתי נפרד מצורך תשמישי הבית ודו"ק ושו"ר לאחר זמן ראיתי שכן העלה בקצרה בשו"ת עמק המשפט (סי' ל"ה). וכך הורתי במעשה שבא לידי.

    בברכת התורה

  2. את התשובה בעמק המשפט לא ראיתי. הרחבה זה לא כחלק משימושי השותפות. לא כתבנו לעכב לחלוטין, אלא לשלם עבור דירה חלופית.
    אגב, ידוע לי על מקרה שפסקו כן בבד"צ העדה החרדית שהבונה חייב לספק דירה אחרת.