השתחויה על סלע

לרבנים שליט"א שלום.
האם באיסור השתחויה על אבן משכית נכלל איסור להשתחוות על סלע טבעית, או שמא רק על אבן ריצוף או אבן מסותתת? בדברי הפוסקים מובא בשם הגאונים חשש בהשתחויה גם במקום שאין רצפת אבנים, שמא היתה שם פעם רצפה שהתכסתה. אם האיסור קיים אף בסלע היסוד, הרי שכל מקום נמצא על גבי סלע היסוד.

תשובה:

שלום רב.

אמנם, מלשון הרמב"ם נראה שאיסור אבן משכית נאמר דוקא באבנים מפוצלות, אולם באחרונים כתבו שכל אבן שראויה מטבע ברייתה לסיתות היא בכלל איסור זה. ומשום כך החמירו במרצפות של זמנינו אף שהן עשויות מאבנים קטנות מאוד. סלע יסוד נראה שאינו נחשב, שאם כן אין מקום שאינו בכלל האיסור.

מקורות:

ראה רמב"ם עבודה זרה פ"ו הל' ז-ח, ובשו"ת שבט הלוי ח"א סי' כג בדעתו. על כך שמנהג העולם להחמיר בכל ריצפה – אפילו של עץ, ראה ס' פסקי תשובות ח"ב סו"ס קלא.