ויכוח בין שכנים על שימוש בגג משותף

שכן א שגר בקומה ג מטפח שטח משותף על הגג עם פרגולה ופרחים שקיימים כבר 20 שנה. היות ואחד השכנים בקומה א נזכר שהשטח משותף ודווקא בשטח זה מתאים לו לשבת לנפוש עם ילדיו ולא בשאר הגג המשותף שהינו מוזנח. סרב שכן א לתת לו להשתמש בשטח היות וילדי השכן לא שומרים על המקום ומזיקים לצמחיה וכן כי ישנה סכנה בשהות על הגג. וחסם ע"י קורות עץ את הגישה לשטח זה בגג ופתח דלת גישה מביתו לפני כשנתיים. האם רשאי שכן א' לסרב לו להשתמש בשטח שטיפח?
האם לשכן ב מותר עפי ההלכה לפנות לעיריה להלשין?
האם שכן א' יכול לתבוע את שכן ב על הנזק הכספי שנגרם לו כעת שצריך לסגור את הפתח?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

שכן א' חייב לתת לשכן ב' להשתמש בגג. הטענה ששכן ב' יכול להשתמש בחלק המוזנח אינה טענה, כל עוד שלא הייתה חלוקה מוסכמת של הגג המשותף, או חלוקה באמצעות בית דין. עם זאת שכן א' רשאי לדרוש משכן ב' להשתתף בהוצאות הטיפוח, אבל רק על חלק מההוצאות שהן נחוצות גם לפי טעמו של צד ב'.

לגבי הלשנה לעירייה, במקרה זה הוויכוח בין השכנים הוא ויכוח קנייני אשר צריכה להתברר בית דין. אז למה לבוא בדרכים עקלקלות ולהתלונן בעירייה אשר מטפלת בבעיות תכנוניות, שאיננה נקודת הוויכוח כלל.

מקורות:

אין אפשרות לעשות חלוקה ללא הסכמה אלא בבית דין, עיין שו"ע חו"מ סי' קעו סעיף יח.
לגבי ההשתתפות בהוצאות, אם גילה דעתו שהוא מעוניין הרי הוא חייב להשתתף, בדומה לדין כותל למעלה מד' המבואר שם סי' קנז סעיף י.