מצוה לפייס את חבירו בערב יום כיפור

מי שתפקידו בעסקי ציבור, ומטבע הדברים עיסוקו לסדר סיכסוכים וכדו', כגון דיין בבית דין, או מי שאחראי ליקח החלטות בבית ספר, ורגיל להיות שאנשים רבים נשארים בהקפדה אליו, ולדעתו לפי האמת ודאי לא פגע באדם שלא בצדק, האם צריך להתיחס להקפדות בני אדם, ולפסיים לפני היום הקדוש?

תשובה:

שלום רב.

אם כפי שכתבתם: "ולדעתו לפי האמת ודאי לא פגע באדם שלא בצדק" אין לו כל צורך לפייסם.

אבל נראה לי כי זה מעט יומרני מדי לחשוב כך.. מטבע הדברים אנשים אינם חפים מטעויות, ואם אדם זה עיסוקו עם ציבור בודאי צריך לחשוש שמא שגג במשהו, שמא פגע במישהו שלא כדין וכד', ולהשתדל לבקש את מחילתם.

יחד עם זה, אם ברור לו מקרה כזה או אחר שהוא פעל כשורה ועל פי היושר והצדק אין הוא מחוייב לבקש את מחילה, אבל ודאי שלפנים משורת הדין ראוי לבקש מחילה מאנשים שחשים שפגע בהם.

אם אינו יודע, כבר כתב במשנה ברורה (סי' תרו סק"ג) שאם הוא מבקש סליחה מהרבים, יצא ידי חובתו (אולם הדגיש, כי זה רק במקרה שאינו יודע).

גמר חתימה טובה