לשלם שכר לימוד מכספי מעשר

בס"ד
שלום רב,

אשמח לקבל תשובה על כך:

אני ובעלי עובדים וביחד מרויחים בערך 10,000 ש"ח, כמו כן יש המון חובות, כאשר המשכנתא לבד קרוב להחזר של 3,000 ש"ח והוצאות רבות על הרכב ועוד…

בע"ה רוצה מאוד לשלוח את בני לישיבה, והשאלה היא: האם אפשר במקום לשים מעשר לעניים לשלם את שכר הלימוד באופן קבוע עבור בני שילמד ויהיה תלמיד חכם בתורה, כי קשה? לתשובתך אודה.

שבת שלום.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

אפשר לשלם את שכר הלימוד מכספי מעשר.
השם יעזור לכם שהבן אכן יגדל לתלמיד חכם וגדול בתורה, ובזכות החזקת התורה ומצוות הפרשת מעשר תזכו גם לעשירות ופרנסה בריווח, ככתוב (משלי ג טז) אֹרֶךְ יָמִים בִּימִינָהּ בִּשְׂמֹאלָהּ עֹשֶׁר וְכָבוֹד.

מקורות:

מניסוח השאלה אני מבין שאין חשש של שימוש בכספי מעשר עבור דברים שחייבים בהם (גדר הדברים שחייבים יכול להשתנות בין אדם לאדם, עיין עלון המשפט גליון 30 עמוד א). כמו"כ אין חיוב להפרייש מעשר למי שיש לו חובות, עיין בספר חסידים סי' תנד "מי שחייב לאחרים לא ירבה בצדקות עד שיפרע", ועיין עלון המשפט גליון 22 עמוד ב דין 4.