חלוקת עיזבון כאשר אין צוואה

אנחנו 4 אחים, אח בכור + אח + אחות ואחות שנפטרה (עם 3 ילדים)
ברצוני לדעת איך אמור להתחלק הרכוש, למי מגיע, למי לא וכמה? לפי דין תורה

תשובה:

דין תורה הוא הוא שהאח הבכור מקבל 2/3, האח האחר 1/3 והבנות לא מקבלות כלום. אם יש כספים שאחרים לוו מהמנוח שני האחים מקבלים ממנו בשווה.

לפי החוק כל אחד מקבל 1/4 וילדי האחות המנוחה מקבלים 1/12 כל אחד. נהוג לתת לכל אחת שזכאית לקבל לפי החוק 10% מהמגיע לה לפי החוק כפיצוי תמורת חתימה אצל רשם ירושה על סילוק מהירושה, לצורך הוצאת צו ירושה חוקי. לפי זה יש לחלק את הדירה בצורה זו – לתת לאחות 2.5%, לכל אחד מילדי האחות המנוחה 0.833%, לאח הבכור 63.333% ולאח השני 31.667%.

יש סוברים שתכניות חיסכון וכספים המופקדים בבנק יש לחלק אותם לפי החוק.

מקורות:

דין תורה מבואר בשו"ע חו"מ סי' רעו-רעח.

לעניין פיצוי על חתימת סילוק מהירושה וחשבונות בנק עיין באריכות בקובץ עומקא דדינא ח"א עמוד 424.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. טעות איומה בדבר משנה.
    גמרא מפורשת שבכור לא מקבל שני שליש כפי שכתבתם, אלא רק חלק אחד יותר.
    בשאלה לעיל יחלקו כאילו יש חמישה אחים, והבכור יקבל שני חלקים. (הבכור יקבל רק 40%).
    תלמוד בבלי מסכת בבא בתרא דף קכב עמוד ב: "ת"ר: לתת לו פי שנים – פי שנים כאחד; אתה אומר: פי שנים כאחד, או אינו אלא פי שנים בכל הנכסים? וכו'.
    וכך כתב הסמ"ע בסימן רעז ס"ק ב: "פירוש, לא תימא שנוטל פי שנים בכל אחיו קאמר קרא, והיינו שאף אם הניח עשרה בנים ואחד מהן בכור אפ"ה נחלק הנכסים לשלשה חלקים ונוטל הבכור שני חלקים וכל האחים יחד חלק אחד, אלא פי שנים כנגד אח אחד מהאחין הפשוטים קאמר, והיינו שבכה"ג מחלקין (ב)נכסי אביו לי"א חלקים, ונוטל הבכור שבהן שני חלקים ותשעה הפשוטים כל אחד חלק אחד, ועל דרך זה הוא מה שכתבו הרמב"ם [המובא בציונים אות א'] והמחבר שאם הניח חמשה בנים שהבכור נוטל שליש הממון כו', והיינו שמחלקין נכסי אביו לששה חלקים ונוטל הבכור שני חלקים דהיינו השלישית והפשוטים כל אחד חלק דהוא שתות מכל הממון, וק"ל:

  2. אם היו ארבעה אחים, הבכור היה מקבל 40% כפי שכתבתם. אבל, מאחר ויש רק שני אחים, שהרי מדין תורה האחיות לא יורשות כלום, מגיע לבכור שני שליש.