דמי תיווך כאשר הסכם זיכרון דברים התבטל בגלל טעות

רכשתי דירה. עדיין לא נחתם חוזה אצל עורך דין, נחתם רק זכרון דברים בינינו. בסופו של דבר התבטלה העסקה משום שהוברר שהמקום אינו ראוי לעסק שלשמו קניתי. בגלל תנאים סביבתיים שלא הייתי מודע להם בשעת החתימה על זיכרון הדברים. יתרה מזו ייתכן שהמוכר הטעה אותי [זה לא ברור בצורה ודאית].
כעת המתווך רוצה שאני ישלם לו משום שמבחינתו העיסקה התקיימה כי הועברו צ'קים מצד אחת לשני. יש לציין שהמתווך לא היה פעיל כלל בעיסקה חוץ מלומר לי את שם בעל הדירה וכן לא נחתם מראש חוזה ביני לבין המתווך האם אני צריך לשלם לו את דמי התיווך?

תשובה:

שלום רב,

סליחה על האיחור במתן התשובה

אין צורך לשלם דמי תיווך, מאחר שהעסקה התבטלה בגלל טעות.

מקורות:

במקרה שהחוזה התבטל מאחר שהצדדים חזרו בהם, יש חובה לשלם דמי תיווך, כן כתב בשו"ת שער אפרים סי' קנ. אבל אם החוזה התבטל מחמת מקח טעות, המתווך חייב להחזיר דמי התיווך שקיבל, עיין בספר פתחי חושן חלק שכירות פרק יד הערה יד והערה טז.
בזיכרון דברים מקובל שהקונה אינו בודק פרטים מסוימים בדירה שהעורך דין אמור לבדוק, ולכן מצוי שהעסקה תתבטל אם ייודעו פרטים שלא היו ידועים מראש. במקרה זה אין חובה לשלם דמי תיווך.