עובד בתחנת דלק שתדלק בטעות יותר מאשר התבקש

אני עובד בתחנת דלק, ולעיתים בגלל הלחץ מגיע לקוח ומבקש לתדלק בסכום מסוים, ואני שוכח להגביל לסכום המבוקש וברוב הפעמים הסכום עובר את מה שהלקוח ביקש.

אין נוהל מסודר בעניין זה, הלקוח יכול להשלים אם הוא רוצה, אם לא – אני משלם.

מה הדין בזה? אני צריך לשלם? הוא צריך אולי?
אם אני משלם – יוצא שהלקוח קיבל דלק אבל אני שילמתי לו על דלק שבטעות שמתי יותר מידי. (האם זה גזל מבחינתו?)
אם הוא משלם – האם עברתי עבירה שגרמתי לו צער על הוצאה שהוא לא תכנן?

*יש לציין שהלקוח יכול להשלים לי את הסכום גם לאחר זמן רב למרות שבינתיים עד סוף החודש יצא שאני כבר שילמתי את הסכום.

תודה ושבוע טוב.

תשובה:

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

תחילה אכתוב מה אמור להיות הדין לכתחילה במקרה כזה: אם הלקוח יכול להשיג דלק במחיר יותר זול במקום אחר ולכן הוא מגביל בסכום מסוים כדי למלאות את השאר לכשיגיע למקום האחר, הרי הוא חייב לשלם על היתרה רק את המחיר שהוא משלם במקום האחר. אם הלקוח מגביל את הסכום בגלל שחסרים לו מזומנים, הוא חייב לשלם על היתרה רק במועד שהיה צריך לתדלק שוב. אבל בכל מקרה הלקוח אינו יכול להיפטר מלשלם על הדלק שקיבל, שהרי הוא משתמש בו.

לקוח ששילם מיד את מלוא הסכום, אין זה עבירה מצדך שהרי בסופו של דבר קיבל תמורה לכספו ואתה לא עברת על רצונו בכוונה.

לקוח שלא שילם כלום על היתרה, אכן יש איסור גזל בידו. וראוי שתמחל בפה מלא לכל אלו, שהרי אינך מתכנן לתבוע אותם על כסף זה.

מקורות:

אדם חייב לשלם על שווה כסף שקיבל ונהנה ממנו גם אם מלכתחילה מחה שאינו רוצה לקבל, עיין עלון המשפט גליון 34 עמוד ד. עם זאת אם היה יכול להשיג את ההנאה במחיר יותר זול או בתשלום מאוחר יותר, לא ניתן לחייב אותו לשלם יותר יקר או יותר מוקדם מאשר היה משלם אם היה פועל לפי רצונו. כן יש ללמוד מכל שכן ממה שכתב המרדכי בב"מ סי' שפא שאדם שהיה יכול למצוא חבר שיעשה לו עבודה מסוימת חינם אינו חייב לשלם כלל למי שעשה לו עבודה זו ללא רשות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד
    קרה לי פעם שמתדלק שכח את הגבלת הכמות,
    והדלק נשפך לחוץ.
    אמנם שילמתי על כל הדלק , מכיוון שהמתדלק ניראה חסר אונים , והתנצל על כך.
    אבל האם הייתי חייב לשלם על כולו ? ומה עם הדלק שנשפך לארץ, ולא השתמשתי בו?