לשם מה כתבו הפוסקים שקוראים לשבת שלפני פסח שבת הגדול

איזה הלכה מרן רצה להגיד לנו בסימן תל בשולחן ערוך שכתב שקורין לשבת שלפני פסח 'שבת הגדול' הרי ידוע שזהו ספר הלכות, ואין בזה נפקא מינה להלכה.

תודה רבה

תשובה:

שבוע טוב.

השולחן ערוך בא לומר שיש לקרוא לשבת זו 'שבת הגדול' כדי לזכור הנס שנעשה ביום זה, שהרי פסח מצרים מקחו בעשור וכשיצאו ישראל ממצרים היה זה ביום חמישי ונמצא שעשרה בחודש היה שבת, ולקחו להם כל אחד שה לפסחו וקשרו אותו בכרעי המיטה, ושאלום המצריים למה זה לכם, והשיבום: "לשחטו לשם פסח במצוות השם עלינו", והיו שיניהם קהות על ששוחטין את אלהיהם ולא היו רשאים לומר להם דבר, על שם אותו הנס קורין אותו שבת הגדול.

ויש הלכה ברורה שצריך לקבוע זכר לניסים שנעשו לעם ישראל, ועל ידי קריאת השם לשבת זו יהיה קיום לחובת קביעות זכר לנס זה.

מקורות:

ספר אור אברהם על התורה על ההפטרה לשבת הגדול על פי דברי החתם סופר בשו"ת או"ח סי' ר"ח וכן כתב בספר משנה הלכות על המשנה ברורה בסימן זה. וראה כאן טעמים נוספים לקריאת שמה של שבת זו בשם 'שבת הגדול'.