להפקיד בבנק שיקים שנשלחו מגרמניה כפיצויים בטעות

בס"ד

מה הדין במי שמת לו קרוב שעדיין מקבל ציקים מגרמניה, האם מותר להכניס ציקים אלו בבנק של הנפטר כמו כל טעות גוי או שזה גרע.
בתודה וברכה

תשובה:

שלום רב,

לכאורה נראה שמותר שבטעות גוי אין איסור של גזל עכו"ם. והראיה שהרי המהרש"ל בים של שלמה ב"ק פ"י סי' כ טוען שאסור להטעות גוי רק בדרך הפקעת הלוואה, אבל במקח וממכר הרי זה כגזל גמור ואסור להטעותו. ומדבריו יוצא שטעות גוי מותרת גם הוא בדרך של גזל ולא רק כשהוא בדרך של הפקעת הלוואה, ואם כן לכאורה אין איסור להפקיד את השיק בידים, אם הגוי טועה ונותן מדעתו.
יש בעיה אחרת, לפי מה ששמעתי בשם הגר"מ שפרן שליט"א שכל אזרחי המדינה הם שותפים בכספי המדינה, ואם כן יש גם שותפים יהודים בכספי ממשלת גרמניה. ואף שחלקם הוא בפחות משווה פרוטה, מכל מקום גזל אסור אפילו בפחות משווה פרוטה.