בא לעשות תשובה על גניבה מלפני עשרות שנים

שלום כבוד הרב/נים.
ומברככם על "מפעל" קדוש זה.
אני בן 44 ובעל תשובה כבר מעל שנה תודה לאל. ויש לי יסורי מצפון ממעשה שעשיתי בהיותי נער ואני מחפש כפרה או איך לעשות כפרה…
אני בעוונותי יחד עם חבורה של חברים התפרצנו למקום כמו קיוסק ושברנו וגנבנו…. ולקחנו איזה מחברת של חובות מה שנקרא בפי העם "רשימה" .
אותו בעל קיוסק עדיין חי ושיאריך ימים, אמן.
אני לא יודע מה צריך לעשות כדי לכפר, ונניח שיכולתי ללכת לאותו אדם ו…… אחרי עשרות שנים ואם יזכור…
האם יש עוד דרך?

תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

אין דרך כפרה מבלי ליצור קשר עם בעל הקיוסק.

על המחברת אינך חייב לשלם, אבל על הכסף שנגנב אתה חייב לשלם כפי הסכום שהגיע אליך, ואם אתה הוצאת את הכסף מתוך הקופה וחילקת עם כל החבורה אתה חייב את כל הכסף.

אתה חייב לשלם רק הסכום שלקחת בפועל, גם אם ערך הכסף ירד (אינפלציה). ואם אינך זוכר את הסכום עליך לבקש ממנו שימחול לך או שיתפשר אתך, אחרת תצטרך לשלם עד שתדע בוודאות שלא לקחת יותר מזה. כמו כן, עליך לבקש ממנו מחילה על המחברת, עוגמת הנפש והאינפלציה.

מקורות:

לעניין שאין כפרה עד שיפייס עיין שו"ע או"ח סי' תרו סעיף א.

לעניין המחברת נראה שאינו אלא גרמא ואין לחייב בעל תשובה בזה לצאת ידי שמים כדי שלא לנעול דלת בפני השבים, עיין שו"ע חו"מ סי' שסו סעיף א. ואינו דומה לשורף שטר שחייב מדינא דגרמי, כיון שאין החוב תלוי במחברת, אלא שהמחברת מזכירה את החוב ואם בעל הקיוסק היה זוכר את החובות לא היה נזק כלל.

לעניין שותפים שגנבו עיין כאן. לעניין אינפלציה עיין חוות דעת סי' קסה סק"א שאם המטבע לא נפסל לגמרי אלא ירד ערכו אין חיוב לשלם יותר, וכאמור אין לחייב את החוזר בתשובה יותר ממה שחייב מן הדין.