מים אמצעים בין דגים לבשר

מים אמצעים שמעתי משהו שהם גם כן חובה והלכתי לבדוק בסימן קעג במשנה ברורה ובכלל לא הבנתי עם זה חיוב בכל ימות השבוע או רק בשבת
ושם רשום בכלל בין בשר לדגים ולא בין דגים לבשר.

ובקיצור  מים אמצעים זה חובה או לא.

וגם למה זה בשר ואז דגים שכולם אוכלים קודם דגים, וזה גם מביא לי שאלה על השיר ברבורים שליו ודגים למה הדגים נאמר בסוף
מחכה לתשובה ותודה מראש

תשובה:

דין מים אמצעיים, הוא, בין אם אוכלים קודם בשר ואחר כך דגים ובין אם אוכלים דגים ואחר כך בשר.

הטעם למים אמצעיים הוא מפני "סכנה", ומשום כך נחלקו הפוסקים האם בזמן הזה יש דין של נטילת מים אמצעיים או לא, ודעת רוב הפוסקים שדין זה נוהג אף בזמן הזה, ואולם הגם שמנהג העולם להקל בזה, מכל מקום מן הראוי להקפיד על כך.

נהגו שלא לערוך סעודה באופן שהדגים יהיו אחרי הבשר, ונהגו להקפיד לאכל דגים דווקא לאחר הבשר, הפזמון שבו שרים "ברבורים ושלו ודגים", הוא כדי שהשיר יהיה בחרוזים, והרבה פעמים משנים קצת מהסדר לתפארת השיר.

מקורות:

שו"ע או"ח סי' קעג ס"ב, ובמשנ"ב שם, ובכף החיים סק"ה, וערוך השלחן סי' קעג ס"ב לגבי אכילת דגים אחרי בשר, וראה עוד כאן בזה וע"ע בספר שערי ברכה פרק ג הערה צח, ו.