אל תטוש – הגדרת מנהגי אבות

שאלה:

שלום!

זה הפעם הראשון שאני עושה פסח לעצמי בע"ה.

האם לכל חומרא שנהגו בבית הוריי אני מחוייב משום ואל תטוש?

יש חומרות שזה מידי קשה לי לקבל ויש שקשה לב"ב ויש שעולה ביוקר

מה הגדר בזה?

תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

מנהגי קהילות, שהם בכלל מנהגי אבות, זה דבר מחייב שיש בו משום אל תיטוש, אבל מנהגים שנהגו בתור חומרא והידור בעלמא, ואביך בחר בכך ולאו דוקא שכך מנהג הקהילה, אינו מחייב אותך.

דברי אלו אמורים לגבי זהירות מחמץ, לגבי אכילת מאכלים מסויימים, ראה ערוך השולחן (יו"ד סי' ריד סעי' כג) שכתב, שמנהגי האכילה למיניהם שנתקבלו בקהילות ישראל לא נתייסדו על פי חכם, ולא מצינו הל' מנהגים אלא ביחס לדברים הנעשים כגדר וסייג לתורה או למצוה ולא בעניני אכילה ושתיה [מלבד מנהג שלא לאכול בשר משום צער החורבן וכדו' דהוי ככל נדר שהוא לדבר מצוה]. וראה כעין זה בשו"ת אגרות משה (יו"ד ח"א סי' קכז ענף ט) דאדם שמקבל על עצמו לנהוג הנהגה מסוימת מעניני הרשות, אינו צריך בזה התרה, דאין המנהג והקבלה מחייבים אלא בדבר מצוה.

אמנם אין דבר יפה יותר מהמסורת, ולכן תשתדל, זה עושה טוב לילדים ולבית ש"אצלנו" עושים כך וכו'…