צדוק הכהן

אחרי הריגת כל הכהנים בנוב, ולפי האמור בתוספות בגמרא ברכות ד. שלא נשארו שום כהנים חוץ מאביתר הכהן, מאיפה הגיע צדוק הכהן שהחליף את אביתר הכהן ?

תשובה

שאלה יפה, ואני אוסיף קצת על השאלה שלך, שהרי מבואר ביהושע פרק כ"א שהיו 13 עיירות שגרו בהם כהנים וא"כ איך יתכן לומר שאחרי הריגת נוב עיר הכהנים לא נשארו שום כהנים?

ועיין בספר יפה עיניים במסכת ברכות [שם] שמתרץ על פי מה שכתוב בירושלמי על הפסוק שכתוב אצל הריגת נוב שנהרגו שמונים וחמשה איש נושאי איפוד בד, והרי היה רק כהן גדול אחד? ומתרץ הירושלמי שהכוונה היא שכולם היו ראוייים להיות כהנים גדולים, ומכיון שהבמה היתה אז בנוב, שם נבחרו הכהנים המעולים לעבודה, וזהו כוונת התוספות שהכהן היחיד שנשאר מהכהנים שבנוב היה אביתר, ומסתבר שאביתר שנשאר מהם היה האיש שנשא את איפוד הבד.