לבקש תשלום מאדם שסיבב לי נזק

שאלה:

בעל מקצוע שהתרשל, ובעקבות כך נגרם עגמת נפש וכמה נזקים נוספים. אולם זה קרה באופן כזה שאולי על פי דין תורה לא חייב לשלם [כגון גרמא ואולי אפילו פחות מגרמא] האם מותר ללחוץ עליו שכן ישלם משהו לפחות כי עשה מעשה לא הוגן. או כיון דעל פי דין תורה לא חייב לשלם לא נכון לבוא אליו בדרישה לתשלום

תשובה:

שלום וברכה,

לא ניתן לכפות עליו תשלומים שמצד ההלכה אינו חייב. אמנם ניתן לומר לו שמאחר וניזוקת מחמתו, אתה מצפה שיפצה אותך כספית כדי לסלק את כל ההפסדים שנעשו לך. ואם הלה יחליט לשלם אין איסור לקבל. אבל ללחוץ ולהוציא ממון – אסור.

אם מדובר בגרמא שחייב לצאת ידי שמים, מותר לבקש שישלם ולהודיעו שחייב לשלם כדי לצאת ידי שמים, אבל לא להוציא ממון בחוזקה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה ש"ך סימן כח ס"ק ב שגם בחיוב לצאת ידי שמים לא מועיל תפיסה. ולכן מותר לבקש ולא להוציא ממון בכוח.