פירות נושרים מזיקים את הרבים

שאלה:

בס"ד, בדרך ההליכה לבית הכנסת יש שביל שפעמים רבות נופלים פירות (תפוזים, אשכוליות, לימונים וכו' ) לשביל הזה שאינו מואר כ"כ , והדבר גרם להזיק של יהודי שהחליק בו. האם הפירות הנושרים האלה הם כבור ברשות הרבים. האם על בעל הפירות לפצות את הנופל?

תשובה:

שלום וברכה,

הפירות שנשרו שייכים לבעליהם, ולכן אם בעל הפירות מעוניין בהם, חייב על נזקם משום נזקי בור המזיק – אחר שהודיעו לו שפירותיו נפלו לרשות הרבים, או שאמור לדעת מראש שהפירות עלולים ליפול. אבל אם לא ידע מנפילת הפירות ולא חזה מראש שהפירות עלולים ליפול – פטור.

אם בעל הפירות לא מעוניין בפירות שנפלו, ומפקירם מיד עם נפילתן – פטור מדיני אדם וחייב בדיני שמים – אחר שהודיעו לו שנפלו הפירות.

בכל מקרה מותר לבני רשות הרבים לקצוץ את הענפים והפירות שנמצאים על העץ, ולהניחם בביתו, כדי למנוע נזק עתידי.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן תיב סעיף ד.