חשב להביא כספים לגמ"ח וחזר בו – נדרי מצוה

שאלה:

שלום רב התכוונתי להפקיד בגמ"ח סכום כסף מסויים, וכבר ספרתי ושמתי בשקית. אבל עד שהבאתי חשבנתי שחלק ממנו עדיף לי שישאר כעת אצלי. ורק את שאר הסכום [הרוב] אני רוצה להפקיד. האם יש בעיה של נדר שכבר תכננתי סכום מסויים להפקיד?

תשובה:

שלום וברכה,

יש מחלוקת הפוסקים האם מחשבה לצדקה מחייבת או שמחשבה ללא דיבור לא מחייב. מרן המחבר הביא ב' שיטות ולפי כללי הפסיקה הלכה כיש בתרא, ומחשבה ללא דיבור לדעת מרן השו"ע לא מחייבת. אמנם הרמ"א חולק וסובר כשיטה שמחשבה לצדקה מחייבת. גם לדעת הרמ"א צריך שתהיה במחשבה החלטית, שקנה קרקע לצורך הקדש, או הוציא כסף מהבנק לתת להקדש, אבל הרהור סתמי מסתבר שלא מחייב.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן ריב סעיף ח. וביו"ד סו"ס רנח.