שמאי שבא לדירה ומצאה נעולה ודורש דמי טרחה – מי חייב לשלם

שאלה:

שלום. קנינו דירה שיש בה שוכרים ולצורך המשכנתא מגיע היה צריך להגיע שמאי מטעם הבנק. הם קבעו מראש יום ושעה והשוכר שכח מזה ולא היה שם, הבנק רוצה לגבות על הביקור והשאלה היא אם השוכר חייב לשלם על הביקור כיון שהתשלום על ביקור שוא נגרם בגללו (השוכר מוכן לשלם אז גם אם הוא לא חייב האם חובה עלי לומר לו שמין הדין לא חייב או לא)

תשובה:

שלום וברכה,

השוכר שלא היה נוכח בדירה וגרם להפסד כספי ללקוח של הדירה נחשב שהזיק בגרמי, ומזיק בגרמי חייב רק אם היה במזיד, אבל אם הזיק בגרמי בשוגג – פטור. ולגבי שכחה האם נחשב פשיעה או לא, יש בזה אריכות דברים וראיות לכאן ולכאן. ואכמ"ל. וכאן שהשוכר מסכים מעצמו לשלם, מותר לקבל, ואין צורך להודיע לו שאולי פטור. ואין זה מתנה בטעות, מאחר והשוכר יכול לברר את ההלכה בקלות – אם באתר דין או בכל בית הוראה אחר.

בהצלחה.