צדקה במתנה על מנת להחזיר

שאלה:

האם מתנה על מנת להחזיר היא גם במקרה שאמר "נותן על מנת שלא להחזיר" אך בליבו מצפה שיחזירו ? נניח במקרה שאדם סיכם עם מישהו שהוא ייתן לו סכום של כסף במתנה רק הוא ישמח אם יחזירו אותו לו גם אז הוי על מנת להחזיר? האם אפשר לעשות כך גם בצדקה על מנת להערים במקרה שאדם התחייב סכום גבוה ורוצה לתת סכום נמוך יותר על ידי שייתן ויקבל ושוב ייתן ואז יוצא ידי חובת הסכום הגדול?

תשובה:

שלום וברכה

אמת הדבר שכאשר אדם רק חושב בלב ואינו מתנה זה לא מתנה על מנת להחזיר אלא מתנה גמורה, ובאופן זה היא צדקה גמורה, אבל אם יעשה ממש בהערמה, כלומר שברור לכולם לנותן ולמקבל שאין כאן מתנה גמורה ואוי ואבוי אם לא יחזיר, ואין כוונה אמיתית לתת, והכל על סמך שיחזיר, זה נראה סתם שטות והבל ואין בזה קיום לנדר.

בשורות טובות, ולהבא אין לנדור בשום אופן.