מעשר ע״י אשראי או ע״י גבאי צדקה

שאלה:

האם מותר לתת סכום מעשר ע״י כרטיס אשראי שלא מגיע את מלוא הסכום לצדקה או ע״י מישהו שאוסף לצדקה ומזה יורד לו אחוזים כלומר נניח אני נותן ₪100 מעשר מ₪1000 ע״י אשראי יורד מזה בערך סכום של 1.5 % ל3 % נשאר שנתתי במקום ₪100 הצדקה קיבל רק 97 או 98.50 ₪ או אם גבאי צדקה אוסף ולוקח אחוזים, נניח 10% יוצא שנתתי לצדקה ₪90 במקום ₪100 , האם צריך לחשוש לזה ? האם זה נקרא שנתתי מעשר אם אני מבין נכון , חייבים לתת מעשר סכום מדוייק עוד שאלה אם למשל יש לי לתת מעשר 178.45 האם אוכל לערוך את זה ל₪180 ? זה ייקרא מעשר?

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה יש לתת מעשרות מדוייק, ועל פי המשנה באבות א טו שלא לתת מעשרות מאומד, לגבי כרטיס אשראי ועלות הגבאים, לא נראה שיש בזה בעיה, אתה בעצם נתת לאירגון מדוייק, אלא שלאירגון יש הוצאות והוצאותיו הן חלק מפעילותו שכולה קודש, כך נראה וכך מקובל.