מבטא נכון בתפילה – אשכנזי או ספרדי

שאלה:

שלום רב, ברצוני לדעת, מהו המבטא [הנוסח] הנכון ביותר והמדוקדק ביותר כהלכה, [שהוא המקורי, מתקופת התנאים וכיוצ"ב] – המתאים לתפילה ולקריאה בתורה? תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

שאלתך היא שאלת המליון דולר כמובן… אם זה היה ידוע לא היית רואה כל כך הרבה חילוקים בין העדות השונות… לעולם לא נדע, ולכן כל אחד יעשה בזה כמנהג אבותיו. ברור שבכל ההגיות יש חסרון, בהגייה הספרדית אין חילוק מורגש בין פתח לקמ"ץ ובין ציר"י לסגול, וברור הדבר שחייב להיות הבדל מודגש. במבטא האשכנזי לא כולם מקפידים מספיק על ההבדל בין א' לע' וכו'. ובכלל אין לנו ידיעה מספקת כיצד לבטא דגש בחלק מהאותיות. המבטא התימני מאוד קשה ולא היה מוכר בשום קהילה אחרת. אבל כל לבבות דורש ה' ואין לנו אלא מנהגי אבותינו.