תשלום על בקבוק שנשבר בנפילה ממסוע בסופר

שאלה:

שלום רב. שאלה בדיני ממונות: בסופר יש מסוע ליד הקופה, על המסוע היה שלט להשכיב את הבקבוקים. קניתי בקבוק מיץ ענבים (זכוכית) והשכבתי אותו לפי ההוראה. ברגע שהמסוע התקדם לאחר שהשכבתי את הבקבוק, הבקבוק התגלגל מהמסוע לכיוון השני (לא לכיוון הקופה) מעוצמת התנופה ושם לא היה מעצור והוא פשוט נפל והתנפץ על הריצפה. האם עליי לשלם על הבקבוק? האם זוהי אחריות שלי, אולי היה עליי להחזיק את הבקבוק ביד או לשים אחריו דברים נוספים (אם כי לא עלה בדעתי שיתגלגל לצד השני, בפרט שעשיתי כהוראתם והשכבתי את הבקבוק – חשבתי שהוראה זו באה על מנת למנוע נפילות ושבר). אציין כי מיד במקום שלחו עובד ניקיון ולא ביקשו ממני כסף על הבקבוק שהתנפץ. השאלה אם מבחינת ההלכה עלי לשלם.

תשובה:

שלום וברכה,

מבחינה הלכתית עלינו לברר מי שבר בפועל, ומי אחראי על השבירה. לגבי מזיק בידיים – לא אתה שברת, אלא המסוע הוא ששבר. ולכן אינך מזיק בידיים. אך עדיין יש לדון מי אחראי על השבירה, והתשובה לכך, שכאשר הלקוח הניח לפי דרישת הסופר, אין עליו אחריות, והאחריות חלה עליהם. ולכן אין צד לחייב אותך על הנזק.

בהצלחה.