מכשירי אוכל נפש ביום טוב

שאלה:

מה הדין ביום טוב לגבי הכנת מכשירי אוכל נפש?

תשובה:

שלום וברכה

נגעת באחד הנושאים הכי סבוכים ומורכבים בדיני יום טוב… זה לא על רגל אחת… אבל באופן כללי, מכשירי אוכל נפש שלא ניתן היה לעשותם מבעוד יום, מותר לעשותם ביום טוב. מה שניתן היה לעשות מבעוד יום – אסור ולא נאמר בזה דין "מתוך".

מכשירי אוכל נפש זה המלאכה המקדימה להכנת האוכל עצמו, כגון התקנת שיפוד לצלות עליו את הבשר, השחזת סכין לחיתוך הבשר וכו'. עשיית מעשה צדדי, כמו רישום מתכון להכנת האוכל, אסורה בכל מצב ואין לזה גדר של מכשירין.

מקורות:

ראה ביצה כח ע"ב, וראה עוד הרבה בזה בשו"ע ומשנה ברורה סי' תק"ז תק"ט תקי"ד. וראה בהרחבה בס' הלכות המועדים של הרב גרוסמן פרק ג.