בן ארץ ישראל בחו"ל / לעלות לתורה / להוציא ידי חובת קידוש

שאלה:

מועדים לשמחה!
האם בן ארץ ישראל הנמצא בחו"ל יכול להוציא ידי חובת קידוש של היום ביו"ט שני את בני חו"ל (אפילו שאינו בר חיובא אבל ביום עיקר הקידוש זה ברכת בורא פרי הגפן)?

האם ניתן לעלות לתורה בן ארץ ישראל בשבת שמיני עצרת לקריאה של בני חו"ל (הוא גם מחוייב בקריאת התורה אבל בקריאה שונה)?

תשובה:

1. פשוט שאינו יכול להוציאם ידי חובה, הרי הקידוש אינו רק ברכת הנהנין, הלכה פשוטה היא שהנוכחים מחוייבים לשמוע ברכת הגפן זו ואינם חייבים לשתות מהכוס, כלומר מבחינתם גם כאשר היא אינה מועילה להם כברכת הנהנין הם יוצאים בה ידי חובת קידוש [יחיד היה בזה הרב מבריסק שסבר שחייבים לטעום בבוקר מיין הקידוש]. וראה עוד בזה בשו"ע בסןו"ס קסז.

2. לא יעלה לתורה אפילו שהוא בימי שני וחמישי, ראה יום טוב שני כהלכתו עמ' רכח על פי ס' שערי אפרים.