מצות שמחה בחול המועד / כמה יין לשתות ביום טוב?

שאלה:

הבנתי שיותר מקפידים על השמחה ביום טוב, אבל לגבי חול המועד רציתי לשאול כמה שאלות:

א. האם מצות שמחה בחול המועד היא חובה הלכתית או רשות?

ב. באם חובה, האם החובה היא בלילה או ביום או לא משנה העיקר מערב עד ערב?

ג. באם חובה, האם אישה גם מחויבת בשמחת בשר ויין כמו הגבר?

ד. האם ניתן לקיים מצות שמחה גם בדברים אחרים או דווקא במה שקבעו חז"ל ? ונפק"מ, אם אני לא רעב ונאלץ לאכול וזה עבורי אכילה גסה?

ה. מה השיעור לאכילת בשר ושתיית יין?

תשובה:

1. יש מצות שמחה בחול המועד, בבשר ויין ובגדים וכו', וראה סי' תקמו שיש איסור לערב שמחה בשמחה מחמת זה, ואין נושאים אשה בחול המועד, אלא שאינו חיוב גמור כמו ביום טוב, ראה בהרחבה בשו"ת רבבות אפרים ח"ד סי' קכד.

2. עיקר השמנחה היא ביום, אבל כאמור יש דינים הנוהגים גם בלילה כגון שאין נושאים נשים.

3. עיקר מצות שמחה לנשים היא בבגד יפה, אבל רבי עקיבא איגר בהשמטות סי' א מאריך לדון אם גם בסעודה נשים חייבות, ונושא זה נתון במחלוקת בין הפוסקים.

4. בכל דבר מקיימים מצות שמחה, אלא שזה אינו פוטר גם מהגדרים שנתנו חז"ל ככל שזה ניתן.

5. בענין השאלה אם חובה לשתות רביעית דוקא, ראה בשו"ת רבבות אפרים ח"ו סי' רסג שסבר לומר שהכל תלוי לפי שמחתו והנאתו של האדם, מי שרגיל בשתייה ישתה יותר ומי שאינו רגיל ישתה מעט, אפילו פחות מרביעית, אבל בשם הגרי"ש אלישיב הביא שם שיש חובה לשתות רביעית ונראה שכך הוא מנהג העולם.

בשר מספיק כזית.

מועדים לשמחה.