תפילת יזכור

שאלה:

אני לא דתי אבל מקפיד להגיד קדיש ביום זיכרון של אבא שלי במנין.
רציתי לדעת האם יש חובה להגיד יזכור בשלושת הרגלים במנין?

תשובה:

שלום וברכה ידידי היקר!

לא תכעס עלי אם אומר לך שאני לא מסכים עם ההגדרה שלך לגבי עצמך… מה הכוונה "אני לא דתי"? אני רואה שאתה יהודי מאמין, אתה מאמין שיש חיים לאחר המוות, אתה מאמין שמה שמועיל לאדם בעולם הבא זה רק קדיש והמצוות שעשה, ואתה מאמין שגם אנחנו נהיה שם, וגם לנו רק זה יועיל, אלא שמשום מה עוד לא אספת מספיק אומץ וכח כדי לקיים הכל באופן מלא. ואני מרגיש שמה שמתבקש זה לא להכנע להגדרות כאלו ואחרות, אלא קןדם כל להכיר בעצמך בתובנה הבסיסית הזו, שאתה אכן יהודי שמאמין בתורה ובמצוות וזה דבר נפלא, ככל שתשים לב לזה יותר ולא תקטלג את עצמך, כך יקל עליך גם לקיים יותר, וזה יהיה הדבר הכי טוב שתוכל לעשות לעצמך.

נהגו לומר יזכור במנין בשלושה רגלים [בשמחת תורה, יהיה אחד מהם] כמובן, זה בתנאי שלא יגרם שום חילול שבת בשביל הדבר הזה, נשמת הנפטר היום שמחה רק בשמירת השבת ולא בחילולה, ומבחינה ערכית אמירת היזכור עומדת בחשיבות פחותה לעומת שמירת השבת.

חג שמח, ובהצלחה רבה בכל.