השליך לפח שקית בגדים שהייתה מונחת ליד ביתו

שאלה:

שכנים הניחו בפתח ביתי שקית אשפה. ולאחר לילה וחצי יום נוכחתי לראות שהשקית עדיין שם והיה גם ריח רע, אז השלכתיה לפח הזבל. לאחר מכן התברר שהשקית היו בגדים של אותם שכנים לא אחראים. האם אני חייב לשלם? וכמה?

תשובה:

שלום וברכה,

להשליך שקית לפח אשפה נחשב למזיק בידיים. ולכן גם אם נדון את הדבר כשוגג יש לחייב את המשליך לאשפה. [כמו כן לא ברור שיחשב לשוגג, מאחר ויש לבדוק את תכולת השקית לפני השלכתה לאשפה, מאידך אם יש ריח רע ולכן לא יקרא פשיעה. אך כיון שמזיק בידיים חייב בשוגג אין נפ"מ בזה].

יש להעריך את שווי הבגדים – מסתבר שהבגדים משומשים וישנים, וערכם פחות בהרבה מבגדים חדשים, ולכן חייב לשלם רק את ערכם.

בהצלחה.

מקורות:

ראה נתיבות סימן שא ס"ק א שהמניח חפץ חברו במקום שילך לאיבוד נידון כמזיק בידיים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. רציתי לברר מספר דברים בעניין זה:
    א. המדובר הוא שקורה מידי פעם שמניחים על יד דלת ביתי שקית אשפה מכיוון שביתי סמוך למעלית של הבניין. האם זה משנה את הדין?
    ב. איך יש להעריך את הבגדים האם בעל השקית נאמן על כך או שהוא צריך להשבע ואז בזמנינו תהיה אולי פשרה?

  2. שלום וברכה,
    העובדה ששכנים מרבים להניח לידך שקיות לא מתיר עליך לזרוק מבלי לבדוק.
    בגדים ישנים ומשומשים יש להעריכם כמה הם שווים לאדם. אם אתה מאמין להם אין מקום לשבועה ולפשרה. אם איך מאמין להם יש מקום להתפשר כדי למנוע שבועה.