האם שימוש בשבת אוסר את הכלי ואת המאכל

שאלה:

שלום כבוד הרב,
האם מותר לאכול מאפה שחומם בטוסטר-אובן
שנמצא בביתו של מחלל-שבת ולכן סביר להניח
שהיה בו שימוש בשבת? האם הטוסטר-אובן הוא כלי שיש להגעילו ואין לאכול את המאפה שחומם שם?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

סיר או כל כלי אחר שבישלו בו בשבת נאסר בשימוש ככל בליעה של מאכלות אסורות. אלא שכמובן, אם הוא לא בן יומו הוא לא אוסר את התבשיל בדיעבד, אבל אסור להשתמש בו ללא הגעלה. כך מבואר במשנה ברורה סי’ שיח ס”ק ד. אלא שהאיסור הזה הוא רק למבשל בעצמו! אבל לאחרים, כיון שגם האוכל עצמו שהתבשל בשבת מותר להם באכילה במוצאי שבת, גם הסיר לא נאסר. כך מבואר בשו”ע הרב שם סעיף א. כך שגם אם בישלו בסירים או בטוסטר אובן בשבת אפשר להשתמש בהם ביום ראשון ללא חשש [כאשר זה אכן החשש היחיד…].