רוטב בשרי שגלש מתחת למיחם המים

שאלה:

שלום לרב מה הדין בסיר חמין שעומד על פלטה בשבת, וגלש רוטב מהסיר על הפלטה על מקום בו עומד גם מיחם של מים חמים. האם מותר להשתמש במים עבור קפה עם חלב? אשמח למקור תודה רבה

תשובה:

שלום רב

לגבי המים, אם יש במיחם פי שישים כנגד הרוטב מותר לשתות אותם עם חלב, ואם אין פי שישים, אף שיש שהקלו בזה שכיון שהמים פרווה זה רק בגדר נ"ט בר נ"ט ומותר לשתות עם חלב, למעשה נפסק להחמיר. המיחם בכל מקרה צריך הגעלה.

לכתחילה עדיף להגעיל כולו בבת אחת בתוך יורה או לפחות חלקים חלקים אבל בתוך הסיר, אבל אם אין אפשרות ניתן למלא עד שפתו ולהרתיח ולהניח בנחת אבן חמה בפני כדי שהמים יגלשו על סביבותיו. ראה שו"ע תנב ו.

מקורות:

ראה רמ"א סי' צב סעי' ה, ז, ובש"ך שם ס"ק יט, כז ואף שהט"ז חולק ראה פרי חדש ס"ק יט וחוות דעת חידושים יג שהעיקר כדברי הש"ך שלגבי הקדרה לא מועיל הביטול בשישים. ולענין נ"ט בר נ"ט בענין זה, ראה פתחי תשובה סי' צה ס"ק א בשם חוות דעת, ומה שהביא שם בשם הבית אפרים שחולק.