שמירת העניים

שאלה:

שלום וברכה .
יש לי ויכוח תמידי עם אשתי ..
בנושא שמירת העניים ..למשל
פעמים שאני מסתכל על אשה כלל וכלל לא למטרת סיפוק תאווה .
אלא סתם מסתכל ,לדוגמא ..שיש אשה עם כיסוי ראש גבוה במיוחד שזה נראה מוזר לי מאוד …אז אני אומר לאשתי איזה כיסוי ראש מוזר יש לה ..אז היא תוקפת אותי ישר ואומרת לי שהיא לא מרשה לי להביט בנשים אחרות ..או דוגמא נוספת אשתי רצתה להכיר לחבר טוב שלי שידוך .אמרתי לה כדאי שאני גם יראה את הבחורה כיוון שאני באמת יודע את 'הטעם ' של חברי מבחינת לבוש ומראה …
אשתי שוב פעם מעירה לי שלא מרשה לי להסתכל על בחורות…ואני מסביר לה באמת ובתמים שאני לא מתבונן ולא מעמיק בבחורה …וזה רק נובע מסקרנות ומרצון אמיתי לעזור …
אשמח לדעת האם ההתנהגות של אשתי נכונה ?
והאם יש בעיה להסכתל באשה גם שהמטרה בכלל לא נובעת מסיפוק תאוותני ?

תשובה:

שלום רב,

ראשית צריכים להגדיר את האיסור של ההסתכלות בנשים.

הרבה אחרונים פסקו כדעת הסוברים שהמסתכל בנשים עובר על איסור דאורייתא. והם הלבוש והערוך השלחן באבהע”ז סי’ כא ס”א והפמ”ג סי’ עה משב”ז ס”ק א והחיי אדם כלל ד הלכה ד והמשנה ברורה שם סק”ז. אמנם בפמ”ג והחיי אדם שם סוברים שמן התורה עובר רק אם נהנה מהסתכלותו. ראה רבינו יונה אות יח וספר החינוך שסברו שהוא איסור דאורייתא, ולעומתם ביראים סי’ רלג שסבר שהוא מדרבנן, והסמ”ק סי’ ל שסבר שהאיסור מהתורה רק כשמסתכל לשם זנות. כלומר, האיסור הוא הסתכלות לשם הנאה ולא הבטה בעלמא לשם דברים אחרים. נכון, צריכים לדעת שמדת חסידות היא להימנע כמה שיותר מהבטה אפילו בעלמא, אבל לא כולם עומדים בדרגות אלו.

לכן, לענ"ד ההערות של אשתך לצערי לא מגיעים אך ורק כדי לשמור את היראת שמים שלך. אני לא בטוח שהיא מעירה לך בקנאות כזו גם בנושאים אחרים (באופן כללי גם לא כדאי להעיר לאחרים.. לא תמיד זה מביא תועלת…) כלומר, הקנאות הזו, כנראה באה מאיזשהו מקור אחר. לכן חשוב שהיא מבין ותפנים את זה שאתה אוהב אותה ולא חושב חלילה על אפשרות אחרת, אבל היא גם צריכה להבין שאינה צריכה לבחון את האהבה הזו בכל עת ובכל שעה.

הרבה הצלחה