השליך לאשפה שקיות שהונחו ליד דלת הבית והתברר שהיה מונח שם בגדים

שאלה:

כבוד הרב שליט"א,

ברצונינו לשאול שאלה בדיני ממונות!

ברשתינו דירת חסד, לפני סוכות התבקשנו ע"י שדכן שצריך את הדירה לפגישת חתן וכלה, מסרנו לשדכן את המפתח. השדכן מסר לאבי הבחור את המפתח ואמר לו שניקו קצת את הדירה ולפני שעושים שם את הפגישה צריך עוד קצת לנקות.

אבי הבחור שלח את בנו עם המפתח ואמר לו שימשיך את הנקיון ויכין את הדירה לקראת הפגישה.

[הקדמה נוספת: את הכלי מיטה של הדירה אנחנו מוסרים בכל פעם למכבסה, וכשזה מוכן מניח בעל המכבסה את הכביסה הנקיה בתוך שקיות אשפה ע"י הדלת ומודיע לי בטלפון שהכביסה מוכנה]

באותו יום שהבחור הגיע לנקות את הדירה היה מונח מחוץ לדלת 3 אשפתונים עם כביסה נקיה שהגיעה מהמכבסה, הכביסה אמנם מגיעה באשפתונים אך עומדת יציבה ומסודרת כך שיש לה מראה חיצוני נורמטיבי ולא כשל אסופת זבלים גרידא. הבחור חשב שזה שקיות עם זבל ברוב מהירותו הלך וזרק את השקיות לפח הטמון.

בשקיות היה 23 ק"ג כביסה כלי מיטה מגבות ועוד פריטי לבוש שונים, קניתי דברים חדשים באותו רמת מחיר מה שהי' (כלי מיטה ומגבות) בסכום של 2335 ₪, ואינם כוללים את כל פריטי הלבוש שהיו שם, וע"כ המחיר ששילמתי אינו המחיר האמיתי של הנזק השלם

רצינו לשאול מי צריך לשלם וכמה

ייש"כ

אשמח גם אם תציינו את שם הרב העונה

תשובה:

שלום וברכה,

הבחור שהשליך את השקיות עם הבגדים לאשפה, נחשב למזיק בידיים – זריקת חפצים למקום האבוד נחשב למזיק בידיים.

מזיק בידיים חייב גם אם הזיק בשוגג. ורק באונס גמור פטור. ובמקרה הנ"ל אינו נחשב לאונס – ולכן חייב לשלם על תכולת השקית.

חישוב התשלום נעשה לפי מה שהיה בשקית. ויש לחשב את מחיר המצעים והבגדים שהינם משומשים. אם היו משומשים הרבה הרי שערכם יורד בהרבה. ואם משומשים מעט הערך ירד מעט. שומא זו קשה לדקדק כמה בדיוק שווה בגד משומש, אבל יש לחשב בערך כפי הנראה כמה היו שווים וכמה השתמשו בהם.

בהצלחה.

נפתלי בן חיים.

מקורות:

מזיק חייב חייב בין שוגג בין מזיד – ראה שו"ע סימן שעח.

הניח במקום אבוד נחשב למזיק – נתיבות סימן שא ס"ק א.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. זה לא נחשב לאונס גמור, ולא לאדם שגרם לעצמו, כיון שלא כל שקית שנמצאת מחוץ לדלת מיועדת לאשפה. ומה עוד שלא התבקש לפנות את האשפה.