מה הפירוש שבגרמא בנזיקין חייב בדיני שמים בלבד

שאלה:

בסד
שלום לכבוד הרב
רציתי לשאות מה זה הדבר במשנה פטור מדיני אדם וחייב בדיני שמים
אם בבית דין של מטה פסקו משהו לזיכוי אז מדוע שבבית דין של מעלה יחיבו אותו הרי מה שפסקו פו פסקו שם ?

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שהזיק בעצמו או על ידי ממונו נזק ישיר, חייב לשלם. ישנם מקרים שהנזק אינו זמין, או שהמזיק לא הזיק בעצמו אלא בעקיפין, במקרים כאלו חיבוהו חכמים לשלם בדיני שמים אבל לא בדיני אדם, כיון שהנזק אינו ישיר אלא בגרמא. וביאר הש"ך, שהמזיק עצמו חייב לשלם את מלוא התשלום, אלא שב"ד לא יגבו ממנו בכח, והמזיק מצד עצמו חייב לשלם. נמצא שלדעת הש"ך החיוב תשלומים הוא חיוב רגיל, אלא שב"ד לא יקחו ממנו בזרוע אם לא ישלם. וראה בקצות שם שפקפק בדבריו.

מקורות:

ראה ש"ך וקצות סימן לב