אשה שאינה מתפללת לשתות לפני קידוש / יין פוטר שאר משקים

שאלה:

1. אישה שלא נוהגת להתפלל שחרית. ביום שבת האחרון היא החליטה שבאופן חד פעמי היא תתפלל שחרית. האם זה מתיר לה לשתות לפני הסעודה?

2. אם אדם שתה רביעית יין והתחייב ברכה אחרונה ולאחר מכן רוצה לשתות נס קפה. השתייה של הנס קפה לוקחת הרבה זמן והוא חושש שיעבור שיעור זמן עיכול של היין. האם יברך ברכה ראשונה על הנס קפה או שיברך על הגפן ואז יברך על הנס קפה?

תשובה:

שלום וברכה

  1. כיון שאינה רגילה להתפלל, ברגע שאמרה קצת ברכות אסור לה כבר לשתות, גם אם החליטה היום כן להתפלל, לכן אשה כזו תשתה רק לפני שאמרה ברכות השחר. יש ללמד אשה זו שכדאי להתפלל שחרית באופן קבוע, ואם היא אשכנזיה הוא חיוב גמור כמו אנשים.
  2. כיון שהוא שותה כל הזמן לא שייך שיעור עיכול, ומכל מקום ברור הדבר שכל עוד לא בירך ברכה אחרונה על הגפן אינו יכול לברך על הקפה ברכת שהכל. וראה עוד בהרחבה מה שכתבנו כאן.