וידוי בק"ש על המיטה / אופן החזקת הכוס בקידוש לפי המקובלים

שאלה:

שלום וברכה

1. מדוע החסידים לא אומרים וידוי בקריאת שמע על המיטה?
הכוונה שלי כמו שמופיע בסידורים ספרדים. ולא חס ושלום שלא עושים חשבון נפש?
האם יכולים כן לומר את הנוסח כמו שמופיע בסידורים?

2. מה מקור המנהג שמכבדים מישהו להרים לו את הכוס בקידוש?

3 האם אישה גם יכולה או חייבת להרים לבעלה את הכוס?

תשובה:

שלום וברכה

כל קהילות האשכנזים לא מתוודים בקריאת שמע שעל המיטה, זה נושא של מנהגים, לא שיש הקפדה דוקא שלא להתוודות… ובודאי מי שרוצה לומר וידוי רשאי.

הרמת הכוס אינה ענין של כבוד, אלא זה נושא על פי סוד, שאדם אחר יתן את הכוס ביד המקדש והוא יטול ממנו אותה בשתי ידיו, ואחר כך יחזיק אותה בכפו כשאצבעותיו סביב הכוס. ראה משנה ברורה קפג טו בשם השל"ה, וכף החיים בסי' רעא בשם פרי עץ חיים מהאר"י. גם אשתו יכולה להגיש לו בימי טהרתה.