בריה לענין ברכה אחרונה – תמר בלי גרעין

שאלה:

אם אני ואכל תמר שלם , אחלרי שאני חוצה אותו ומוציא את הגרעין, האם יש חיוב בברכה מעין שלוש משום כברייתו והאם זה שיעור של ברכה אחרונה.?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה נחלקו בכך האחרונים בדעת הרמ"א:

הרמ"א בסי' רי סעי' א כותב, שפרי שיש לו גרעין, אם לקח את הגרעין ממנו אינו נחשב בריה. אלא שנחלקו אחרונים, הגר"א מבאר, שאפילו בגרעין שאינו ראוי לאכילה הדין כך, וכן פסק המשנה ברורה שם. אולם המגן אברהם שם מבאר, שדברי הרמ"א אמורים רק בגרעין הראוי לאכילה. למעשה כדאי להמנע ואין לאכול את התמר בבת אחת, כדי שלא להכנס לספק זה, ובכלל לספק של בריה, כמבואר ברמ"א שם. על כך שאם בולעים חצי ואחר כך חצי לא נחשב בריה, ראה בן איש פ' מטות אות ה', אבל אם רקנוגסים ובסוף בולעים הכל יחד זו בעיה.