מסרתי כובע לתיקון והוא נעלם אצל האומן

שאלה:

שלום וברכה
קניתי כובע (סמט) חדש אצל כובעי קרויס לפני כמה חדשים (לפני חצי שנה-שנה)
כחודש אחרי הקנייה נקרעה המסגרת הפנימית
ומתוך שהייתי טרוד לא נתתי את הכובע לתיקון, עד החודש הזה.
לפני כחודש מסרתי את הכובע לתיקון, והם אמרו לי שהתיקון לא עולה כסף, וכשבאתי לקחת את הכובע אמרו לי שהם לא מוצאים אותו, ואחרי 3 שבועות הם אמרו לי שאין הם מוצאים את הכובע והוא נעלם להם.
האם אני יכול לתבוע מהם כובע חדש? או חלק?
והאם אני יכול לתבוע את חלקי במזומן?
אשמח לתשובה כי אני מהלך כבר כמה שבועות ללא כובע.
בתודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה,

אומן שלא מקבל שכר על העבודה דינו כשומר חינם – שפטור על גנבה ואבדה. ואם מקבל שכר דינו כשומר שכר – שחייב על גנבה ואבדה. ונראה שכאן נחשב לאומן בחינם, למרות שקיבל שכר בקנייה, כיון שהשכר עבור המקח ולא עבור התיקון, והתיקון הוא אחריות שניתנת ללקוחות. ועל כן אינם חייבים במקרה שאבד הכובע. אמנם אם הניחו במקום לא שמור ואבד נחשב לפשיעה. ואם הניחו במקום שמור ונעלם בעיניהם נחשב לאבדה שפטור בשומר חינם.

בהצלחה.

מקורות:

הדין שאמרו כל האומנין שומרי שכר נאמר דווקא באומן שמקבל שכר, אבל אם אינו מקבל שכר אינו שומר שכר. ובחנות שנותנים שרות של אחריות ללקוחות, היות ולא מקבלים שכר על התיקון עצמו לא נחשב אומן בשכר ולכן דינו כשומר חינם שפטור על גו"א.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. האם זה משנה אם בעת שמסרתי את הכובע ביקשתי גם שיפוץ כללי שאני משלם עליו 50 ש"ח?
    על הצד שהם חייבים לשלם לי (בגלל שזה נחשב כפשיעה או כשומר שכר)
    כמה הם חייבם לשלם?
    איך שמין כובע ישן?
    האם כשוויו בשוק, ואם כן אין לו שווי כמעט, או שמא כמה בן אדם מוכן לקבל כדי למכור את כובעו.

  2. אם נתת לשיפוץ עבור תשלום הם נחשבים לש"ש. ומשלמים שיעור של כובע משומש. פוסקי זמנינו כתבו כמה אופנים איך לחשב את ערך המוצר המשומש. ויש שכתבו את העצה שהבאת.