כלב שנשך אשה ופגע בה פגיעה נפשית

שאלה:

נמשכתי על ידי כלב שיצא מגינה ולא היה קשור ונשך אותי ברחוב נקבעה לי נכות של 10 אחוז נפשית בגלל זה האם בעל הכלב חייב על פי דין תורה לפצות אותי.

תשובה:

שלום וברכה,

על פי הלכה כלב שלא היה שמור, והזיק הכלב, חייב בעל הכלב לשלם, חצי משווי הנזק שעשה. כיון שאין דרכו של כלב לישוך – נחשב תשלום זה קנס. וקנס זה חייב לצי"ש גם אם לא חיובהו ב"ד על כך.

כיום אין סמכות לבתי דינים לחיב תשלומי קנסות, אך מאלצים את בעל הכלב באילוצים שונים שישלם את חצי הנזק שעשה.

בהצלחה, ורפואה שלמה.

מקורות:

כלב שנושך שווה דינו לשור שנוגח, שנחשב לקרן שחייב ח"נ קנסא. ודינים מבוארים בשו"ע חו"מ סימן שצ.

כיום ב"ד לא דנים נזקי בהמה שהזיקה אדם, כיון שלא שכיח, ולא דנים קנסות של קרן, אך בזמן הגאונים נתקן שינדו את המזיק שישלם קרוב לנזק שעשה, ואז מתירים לו נידויו. כמבואר בשו"ע סימן א. ולכן יש לב"ד בזמן הזה לאלץ את המזיק באילוצים שונים כדי שישלם את חיובו – ח"נ.

כאשר לא הוגש תביעה נגד בעל הכלב, לדעת המנח"ח (מצווה נא) והשואל ומשיב (מהדו"ג ח"ג סימן כ) שחצי נזק קנס חייב לצאת ידי שמים, גם קודם שהורשע בב"ד על כך. וכדעת הראב"ד הובא בקצות סימן א ס"ק ח.

פגיעה נפשית נחשבת לנזק, וחייב בתשלומים על כך.