נזק ממון

שאלה:

שלום וברכה,

אני שוהה במלון בבנקוק.
חזרתי אתמול בלילה מאוחר והמפתח האלקטרוני לא פתח את הדלת.
נסיתי לפתוח את הדלת קצת בכח והדלת נסדקה היכן שהמנעול.
השאלה שלי האם אני צריך ללכת לספר להם כאשר כמעט בטוח לי שכאשר אבוא לספר להם הם יחיבו אותי אלפי שקלים על דלת חדשה. כי בעצם מה אכפת להם.

תודה

תשובה:

שלום וברכה,

אם בעלי המלון הינם גויים, הרי שאין חובת השבה לגוי – למרות שאסור להזיק גוי ולגנוב את הגוי, אבל אם עבר וגזל את הגוי אינו מחויב בהשבה.

גם אם בעלי המלון יהודים, החיוב שלך לשלם תיקון לנזק, ולא מחיר של דלת חשמלית חדשה. ואם אתה חושש שהם יגבו ממך יותר מחובת הנזק, דעת הט"ז שהמזיק פטור מלשלם – כי למה ישלם לו ויתן לו לגזול ממנו, וסיים בדבריו, שמ"מ יראה להבליע לו בחשבונו את החוב. ולכן במקרה שלך אם אתה חושש שיגבו ממך יותר מדמי תיקון, אינך חייב לשלם, וראוי שתתן את המעות בהערמה, שתשלם עבור אוכל או שרות מסוים, ולא תקח את השרות. אך כ"ז כשהבעלי המלון יהודים.

מועדים לשמחה וחג שמח.

מקורות:

אין חיות השבה לגוי, ראה נתיבות סימן שמח ס"ק א.

כאשר יקח ממנו יותר ממה שחייב, ראה ט"ז סימן שסט ס"ו.