גביית עמלה לפני שהכספים התקבלו

שאלה:

רציתי לברר בדחיפות: חתמתי על הסכם מול חברה למיצוי זכויות בביטוח הלאומי, וכעת אושרה קצבה לשנתיים קדימה ושנה אחורה.
החברה רוצה לקבל מראש את כל העמלה המגיעה לה(14% מהקצבה), גם בגין הכספים העתידיים שנקבל במשך 24 חודשים הבאים, וזאת בהסתמך על סעיף 7.3 בחוזה האומר "החברה תהא זכאית לגבות את מלוא עמלתה, הן עבור החזר רטרואקטיבי והן עבור כספים עתידיים, מכספי ההחזר הרטרואקטיבי".
השאלה: בסעיף 7.2 נאמר "באם *יתקבלו* כספים עתידיים מהרשויות, ישלם הלקוח עמלה בסך…."
השאלה שלי: האם יש כאן בעצם סתירה בין הסעיפים – שמסעיף 7.2 משתמע כי החברה זכאית לעמלה על הכספים העתידיים רק "באם *יתקבלו*" – ולא יכולה לגבות עמלה עליהם מראש, לפני שהם התקבלו?
מה הדין למעשה?
(יצויין שבע"פ הם לא ציינו שיגבו מראש, ולנו – כשחתמנו את החוזה – היה ברור שהכוונה שייגבו מידי חודש את האחוזים על הקצבה שהתקבלה באותו חודש…)
אודה לתשובה דחופה!
המון תודה!!!

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר יש סתירה בין שתי סעיפים בשטר, מנסים ליישב את הסתירה. ואם אין דרך לישב את הסתירה יש הלכות איזה לשון הוא סעיף תקף.

במקרה שלך אין סתירה, וכוונתם לקבל את כל העמלות מראש, כמבואר בסעיף 7 3. אך יתכן ויהיו כספים עתידיים ועמלות נוספות שלא צפויות, על כן הם שומרים זכותם לקבל גם את העמלות האלו, כמבואר בסעיף 7 2.

בברכת פסח כשר ושמח.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן מב סעיף ה.