ישב בקרון היקר של הרכבת ללא ידיעה שצריך להוסיף תשלום

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
כיום ברכבות ידוע שיש איזור מסויים ברכבת שמותר לכל מי שקנה כרטיס ויש איזור ברכבת שיותר נוח שבעבור 5 שקל שמשלמים לאחראי מאפשרים לנוסעים לשבת שם
אדם שלא ידע שצריך לשלם שם והאדם שאחראי החליט להעביר אותו לאיזור הרגיל של הנוסעים ברכבת יש בכך גזל?

ועוד שאלה אם יש לי אפשרות ללמוד בבית מתוך ספר או ללכת ללמוד שעה עם אברך יש הבדל ומה עדיף יותר

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר הודיעו לנוסע והעבירו אותו לקרון אחר, אין הנוסע חייב לשלם על הזמן שנהנה ללא ידיעה. רק אם ישב בכוונה תחילה בידיעה שצריך לשלם ולא שילם, חייב לשלם.

הגמרא (מכות י, א) אומרת שהלימוד עם חברותא מחדדת את הלימוד, כאשר אחד שואל ואחד מתרץ, מתלבנים הדברים. ואילו הלומד עם עצמו אינו מבין ונעשה טיפש וכן כשיש חברותא קביעות הלימוד הוא חזק יותר מאשר לימוד פרטי. כמו כן יש מעלה ללמוד בבית המדרש וכדברי הרמב"ם (הלכות תלמוד תורה פרק ג הלכה יב) "אמרו חכמים ברית כרותה שכל היגע בתורתו בבית המדרש לא במהרה הוא משכח" רבה. על כן יש להעדיף ללמוד עם חברותא מלימוד לבד.

בהצלחה.