אכל כזית מזונות וחצי כזית פירות שבעת המינים

שאלה:

אכל מזונות כשיעור ועוד משבעת המינים 10 תמר,10 גר' זיתים האם מזכיר על העץ ועל פרי העץ בברכה מעין שלוש ?

תשובה:

שלום וברכה

כאשר ודאי לא אכל מהפירות כזית, אינו מזכיר זאת במעין שלוש, אף שממילא מברך מחמת המזונות, אבל כאשר יש ספק שיעור, כמו כאן שאכל יותר מ17 סמ"ק אבל פחות מ27 סמ"ק, והוא ספק כזית, יש לכלול בברכה כיון שאין הזכרת שם לבטלה.

מקורות:

ראה חיי אדם כלל נ סעי' כ, יחוה דעת ח"ו סי' יד, משנה הלכות ח"ד סי' כט.