האם גובים תשלום נזיקים מנהג שעשה תאונה בשבת

שאלה:

(אני שואל מסקרנות) מי שרצח במזיד האם צריך לשלם נזק? ומה הדין במי ששרף חפץ של מישהו בשבת האם צריך לשלם נזק או פטור מפני שחייב מיתה?

תשובה:

שלום וברכה,

העובר עברה שיש בה שני חיובים עונש מיתה ועונש ממון, נותנים לו את העונש של מיתה, ולא מחייבים אותו בעונש הממון. כלל זה נקרא בתלמוד קים ליה בדרבא מינה – תן לו את העונש הגדול – עונש מיתה.

גם אם עשה את העברה בשוגג, לא גובים ממנו ממון, כיון שבעברה ההיא יש בה עונש מיתה.

לכן אם שרף בשבת את הבית של אחר. או שנהג ברכב בשבת ועשה תאונה, לא נוכל לגבות ממנו תשלום עבור הנזק, כיון שאותו מעשה מחייב אותו עונש מיתה של חילול שבת.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב,
    ראה קצות סימן כח ס"ק א שכתב שאם עבר בשוגג וב"ד מענישים אותו עונש מיתה, אין עליו חחיוב ממון. אבל אם עבר בשוגג או בזמן הזה שאין חיוב מיתה, חייב לשלם ממון אלא שב"ד לא גובים.