פיצוי על עיוורון

שאלה:

שלום הרב, האם אדם שעיוור את חברו בלייזר/קרני שמש חייב בתשלומים, תודה

תשובה:

שלום וברכה,

החזיק בידו מכשיר של קרני לייזר ועיוור את חברו, נחשב לאדם המזיק. ומחויב על פי התורה לשלם נזק. ואם עשה בכוונה חייב לשלם גם צער, ריפוי, שבת, ובושת.

בימינו לא דנים בבתי דינים חיובי נזק צער ובושת של אדם שהזיק אדם. אך בכוח הב"ד לנדות את המזיק שיפצה את הניזק, עד שיעור קרוב לתשלום שחייב ע"פ התורה. ואילו תשלום של ריפוי ושבת דנים גם בזמנינו.

הזיק בקרני שמש אני לא מבין מה המקרה, והכלל בזה, אם החזיק בידו כלי שמקרין את קרני השמש, נחשב לאדם המזיק, וחייב בה' דברים הנ"ל. ואם לא מחזיק בידו בשעת הנזק, אלא הניח את הכלי שקולט קרני שמש, ואח"כ הזיקו קרני השמש, נחשב לממון המזיק, וחייב תשלום נזק בלבד.

בהצלחה.

מקורות:

כל כח שעצור ביד האדם נחשב אדם המזיק ולא ממון המזיק. כן מבואר בתשובת הרא"ש (כלל קא סימן ה) שחייב את הרוכב על הסוס ומנהיג את הסוס בידיו והזיק הסוס, שאינו חשב לבהמה שהזיקה דרך הילוכה ברה"ר שפטורה,  אלא לאדם המזיק. ולכן הנוהג ברכב או מחזיק כלי חשמלי, או יורה באקדח, שהכח בידו, נחשב לאדם המזיק.

חיובים שדנים היום ראה שו"ע חו"מ סימן א סעיפים ב' וה'.