חומר איסור עישון במקום ציבורי

שאלה:

שלום וברכה !
בבקשה לכתוב תשובה ברורה עם מקורות בעניין עישון סיגריות בשטח בית הכנסת שיש בזה משום גוזל את חבירו ואף מזיק (היות ויש אנשים שמזיק להם מאוד ריח העשן) ובאם אין כל חשש גם כן לכתוב לנו צדדי ההיתר והאיסור?!
תזכו למצוות אמן.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

ברור שאסור בהחלט לעשן במקום ציבורי. אם על ידי כך אנשים נמנעים מלשהות במקום, הרי זה גזל הרבים. שהוא מונע את הרבים מלהשתמש במקום המיועד לרבים.

ואם אנשים שוהים במקום ומצטערים מהעשן, המעשן נחשב לחובל ומזיק את הציבור וחייב לשלם להם צער. ואם הוא פוגע בבריאותם (באופן קבוע), הרי הוא חייב לשלם ריפוי. יוצא שהוא גוזל את הרבים ולעולם לא יוכל לעשות תשובה על העוון הנורא.

מקורות:

לעניין מניעת הרבים מלהשתמש עיין בשו"ת הרשב"א ח"ג סי' קעג (מובא בבית יוסף חו"מ סי' קעא) לעניין לפרוק חבילות ברשות הרבים.

לעניין עישון במקום ציבורי, עיין שו"ת אגרות משה ח"ב סי' יח.