מקום קביעת המזוזה בחדר היוצא מחדר אחר

שאלה:

אני שוכר בבית שבנוי בצורת רכבת ז"א חדר פונה לחדר.
יותר מפורט דלת הכניסה מובילה לסלון מהסלון יש דלת שמובילה למטבח מהמטבח יש דלת שמובילה לחדר שינה מהחדר שינה יש דלת שמובילה לחדרון קטן שממנו יש דלת הפונה לחצר והחצר עצמה מגודרת ואין בה שער לרחוב.
באיזה כיוון יש לשים את המזוזה בכל חדר בדגש על דלת החצר.
אני יוצא מנקודת הנחה שחובה לשים מזוזה בכל פתח
וברור שבדלת הכניסה לבית המזוזה לימין הנכנס לבית

תשובה:

שלום וברכה

הכלל הבסיסי הראשוני במצבים אלו שקובעים את המזוזה לימין הנכנס לחדר פנימי יותר, ולכן, כיון שדלת הבית פתוחה לרשות הרבים, והחצר האחורית סגורה ואינה פונה לרשות הרבים, יש לקבוע הכל בימין הנכנס לפנימי עד הפתח הפונה לחצר המגודרת, בפתח זה יש מחלוקת בין הפוסקים כפי שתוכל לראות כאן, ולמעשה מנהג הספרדים וקהילות החסידים לקבוע לימין הנכנס לחצר, ומנהג רבים מבני אשכנז כדעת החזון איש לקבוע לימין הנכנס מהחצר לבית פנימה. אבל שוב, זה רק בפתח הפונה מהחדר הפנימי לחצר, בשאר הפתחים יש לקבוע לימין הנכנס.

מקורות:

ראה שו"ע סי' רפט סעי' ב – ג, וש"ך שם ס"ק ו, על סדר הקדימויות, פנימי וכשאין פנימי היכר ציר וכו'. וראה העוד בהרחבה בשאילת יעב"ץ ח"א סי' ע, תשובה מאהבה א סא, וראשון לציון סי' רפט שם.