על מה מועילה התרת נדרים בערב ראש השנה?

שאלה:

שלום לרבנים רציתי להבין למה בערב ר"ה מהבוקר לא אומרים תחנון הרי בשבת ושאר ימים טובים רק מן המנחה לא אומרים מה שונה ר"ה ה"ה לענין שממנחה של יום שלפני לכאורה לא צריך לומר תחנון? 2 מה מתיר ההתרת נדרים של ר"ה האם כל נדר והאם זה כולל שבועה? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

נהגו ביום זה קצת ענין של יום טוב להראות שסמוכים ובטוחים שיעשה להם נס.

ההתרת נדרים בערב ראש השנה מועילה להתיר כל נדר שנשכח, על נדרים שאתה זוכר לא מועילה כידוע התרה כללית כיון שהכלל בהל' נדרים שהמתיר נדר צריך לפרטו ולמצוא לו פ-תח וכו', ראה סידור דרך החיים ועוד וכן פשוט בכל הפוסקים. גם מסירת המודעא בגמר ההתרה מועילה רק לנדרים שלא תזכור בשעת אמירתם את תנאי המודעא, ראה שו"ע יו"ד סי' ריא, ומדרבנן גם אם לא זכרת יש לעשות התרה.